Přirozené zdroje bílkovin pro silový trénink – nejen suplementy živ je kulturista

.

Pokud chcete nabrat svaly, pak je, samozřejmě krom tréninku, nejdůležitější příjem kvalitní stravy. Základní poměr nejdůležitějších živin pro normální populaci by měl být 2:3:5 v pořadí bílkoviny, tuky a sacharidy. Ten nám zajistí optimální rozvoj tělesné hmotnosti. Jenže růst svalů potřebuje tento poměr poněkud upravit. Pokud to myslíte s bodybuildingem vážně, bude muset přijmout fakt, že zvýšený poměr bílkovin je pro vás zásadní.
dna spirála

K čemu slouží bílkoviny?

Důležitost příjmu vyšších dávek proteinů, jak se bílkoviny cizím slovem označují, je první věc, kterou byl cvičenec pochopit. Protože bez znalostních základů to nejde. Proteiny v těle plní funkce:


1.       Strukturální = stavební, tvoří základní fyzické prostředí buněk


2.       Regulace metabolismu – součást enzymů, které ovlivňují funkci trávení


3.       Imunitní


4.       nutriční = výživová, slouží jako zdroje energie (ačkoliv jako zdroj energie se začínají využívat až po vyčerpání zásob cukrů a tuků)

Jak pokrýt zvýšenou poptávku?

Při silovém tréninku dochází v buňkách k narušení jejich struktury. Aby se obnovovaly a tím pádem i přibývaly (adaptace na zátěž), je nutné přijímat dostatek kvalitních zdrojů bílkovin. Zásoby bílkovin totiž nejsou nekonečné a musíme je obnovovat stravou. Pestrá strava je důležitá, neboť bílkoviny se skládají z aminokyselin. Některé tyto látky tělo dokáže tvořit samo, ale další, tzv. esenciální, mu musíme bezpodmínečně dodat. Potraviny, které konzumujeme, jsou samozřejmě složeny z dalších látek, především tuků a cukrů. Proto ne každé jídlo, které má dostatek bílkovin, je vhodné zařadit do jídelníčku posilujícího člověka.
steak s chřestem a rajčaty
Mezi výborné zdroje bílkovin, které obsahují málo tuků a sacharidů například patří:


·         Maso – hovězí či drůbeží (prsíčka)


·         Ryby – sice obsahují tuky, ale kvalitní a zdraví prospěšné (omega 3, 6 a 9 mastné kyseliny)


·         Nízkotučné sýry (do 30% tuky v sušině – Cottage, parmezán…)


·         tvaroh a výrobky z něj (Olomoucké tvarůžky)


·         vejce (pozor na množství)


·         zakysané mléčné výrobky


·         luštěniny


·         sója


·         výrobky z celozrnné mouky (pozor, cereální není celozrnný!!!)

.

Ohodnoťte příspěvek
.